VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De consumptie van chocola stagneert. Consumenten snoepen minder en rond chocola hangen altijd zorgen over de arbeidsomstandigheden. Het naar ‘slaafvrije’ chocola strevende Tony Chocolonely kondigde deze week zijn beursgang aan, maar dat bleek een grap. Een bedrijf dat wel beursgenoteerd is en dat onder meer met chocoladeproducten groot is geworden is het Zwitserse Nestlé. Dat is een aandeel waar beleggers dus wel wat mee kunnen.

Nestlé kampt al een tijdje met de stagnerende markt voor chocoladeproducten. In Noord-Amerika krimpt de chocoladeconsumptie bijvoorbeeld doordat mensen minder willen snoepen. In Europa is een vergelijkbare trend zichtbaar. Nestlé gaf eerder dit jaar al aan te overwegen om de Amerikaanse chocoladetak te verkopen.

Daarnaast staat de sector continu bloot aan de kritiek dat er bij de cacaoproductie sprake zou zijn van moderne slavernij en kinderarbeid.

Tony Chocolonely is mede zo’n succes doordat het zegt uitsluitend te werken met netjes geoogste (‘slaafvrije’) cacao. Blijkbaar trekt dat ethische aspect een flink deel van de snoepende consument weg bij de concurrentie, waarvan het ethische imago minder duidelijk is.

Nestlé, de derde chocoladeproducent ter wereld, gaf deze week een presentatie over de strategie voor de komende jaren. Het Zwitserse bedrijf haalde in 2016 een omzet van 6,3 miljard Zwitserse frank (5,5 miljard euro) in chocola, 1,5 procent minder dan in 2015. Ook dit jaar tot nu toe was zwak. De divisie suikerwaren was de enige die in de eerste jaarhelft kromp. Driekwart van de omzet van deze tak komt uit chocolaproducten.

In het licht van deze ontwikkelingen heeft Nestlé besloten dat het de nadruk gaat leggen op producten die gezondheid en welzijn bevorderen. Concreet gaat het groeien met vier productcategorieën: koffie, water, babyvoeding en huisdiervoeding. Chocola zit daar dus niet bij, ondanks dat iconische merken als Kitkat en Lion eigendom zijn van Nestlé.

Nestlé wordt onder druk gezet door activistische aandeelhouders als de Amerikaanse Dan Loeb en zijn hedgefonds Third Point, dat sinds juni een belang van ruim een procent heeft in Nestlé. Het bedrijf neemt de kritiek ter harte: Nestlé gaf deze week voor het eerst zijn geschiedenis een concrete winstdoelstelling. De onderliggende operationele winstmarge moet in 2020 uitkomen op 17,5 tot 18,5 procent. In het afgelopen jaar was deze marge slechts 16 procent. Loeb ziet het liefst een winstmarge van tegen de 20 procent, en hij denkt dat dit ook haalbaar is.

De winstgevendheid van het Zwitserse bedrijf zal de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk verbeteren. Wat de winst per aandeel daarbij verder omhoog kan helpen is dat het bedrijf voor 20 miljard Zwitserse frank aan eigen aandelen aan het terugkopen is, en dat dit terugkoopprogramma nu versneld wordt uitgevoerd.

De koers van het aandeel Nestlé, dat genoteerd staat aan de Swiss Exchange in Zürich, reageerde positief op de plannen. Het aandeel kost nu 22 keer de winst die voor 2018 wordt verwacht en heeft een dividendrendement van 2,8 procent.